Thursday, December 10, 2015

Hakka Tradisional Cuisine: Lui Cha 客家傳統美食: 擂茶




luicha
Minta maaf, Gambar disunting copy paste dari Google sebelum mo perkenalkan Lui Cha yang Ngy rasa sedap
Tau ka apa nama makanan ini?
Pernah ka makan makanan ini?

Nama : Lui Cha / Lei Cha  (sebutan lain-lain tapi menuju ke makanan yang sama kerana lain suku     
                                             kaum bangsa Cina, lain sebutannya)
Origin : Hakka Cina dari China
Maksud : Teh yang ditumbuk (Pounded Tea / Ground Tea)
Sebab ditumbuk : Daun teh hijau, bijan putih dan bahan-bahan lain akan ditumbuk hingga ke powder                              foam untuk ditambah air dan dijadikan kuah/sup.
Ingredient : pelbagai jenis sayur seperti kacang bunjis, kacang panjang, sawi, lobak masin (chai po), 
                    kacang tanah, udang kering dan lain-lain. (terpulang kepada individu jua)
Rasa : sedikit pahit bila kuah/sup dihirup ke dalam mulut, tapi akan rasa manis selepas telan.
           *rasa manis di sini bukan manis gula, tapi manis ni macam kesegaran dalam mulut anda
            (terpulang kepada pemasak LuiCha ini, ada orang buat betul-betul pahit, ada orang buat 
             serdenaha pahit)
Kebaikan : - bagus untuk kesihatan badan kita  
                  -  detox
                  
ni dia... daun teh serta bahan-bahan lain akan ditumbuk dalam bekas ini
Mungkin di kalangan masyarakat Malaysia belum lagi terdedah kepada makanan ini.
Antara sebab-sebabnya mungkin : 
1. kepadatan suku kaum cina di sesuatu tempat/kawasan/daerah/bahagian/negeri
2. anda tidak pernah tau kewujudan makanan ini


Bahagian Kuching, Sarawak sini, terdapat banyak suku kaum Hakka. Hakka disebut dalam bahasa cina adalah "Ke Ren" dimana dia boleh membawa maksud tetamu. LuiCha merupakan masakan tradisional Hakka, di mana masakan ini memang memberi manfaat baik kepada kita kerana banyak jenis sayur-sayuran dicampur dan dimakan bersama. So far, masakan ini boleh dikategori sebagai vegetarian kalau tiada penambahan udang kering, dan juga bawang putih di dalamnya. Sayur-sayur dan kacang tanah harus digoreng terlebih dahulu sebelum disimpan di atas nasi putih supaya rasa masakan ini lebih sedap dan wangi. Selepas itu, kuah/sup LuiCha akan dimasukkan ke dalam mangkuk yang berisi nasi, sayur-sayur dan lain-lain seperti gambar di bawah ini.


Tengahari ini Ngy jalan-jalan cari tempat makan lunch Ngy. Jumpalah satu kedai ini. Namanya Thompson's Corner. Kedai makan ini terletak di area Jalan Nanas, Kuching. Kalau ada rasa mo cuba makanan ini, boleh cuba round-round di area deretan kedai Jalan Nanas, pasti anda akan jumpa kedai ini. Sebabnya anda memang pun boleh nampak kedai ni dari jalan besar. 

Gambar ini ambil dari internet. Skrg kedai makan ni terletak di bangunan Palm Court, 
sama blok dengan Cool Delight dan bersebelahan dengan Thompson Inn. Papan tanda kedai macam tertutup  dengan penghadang matahari tajaan company "Leaves" di sana.

Gerai Hopoh Lui Cha ini lah yang sedap Ngy makan tengahari ni
Harga  : Rm4.50 (normal)
           Rm5.50 (besar)
tada... ni la LuiCha tengahari tadi.
Aroma yang wangi semasa dihidangkan. Nasi putih  kebiasaanya ditutup rapi dengan sayur-sayur, tauhu, lobak masin, kacang tanah .

Boleh la try makanan ini sekali sekala untuk anda yang ingin cuba. 
;) 


*** *** *** ***


相信多数华人都知道擂茶是什么吧
那真正有吃过擂茶的人请举手!! 
哈哈
擂茶,是客家人的传统菜肴。古时候,客家人是我们所谓的汉族, 他们是这道传统美食的启发者。 有上网查阅一下资料,有说到:

“擂茶為客家人招待貴賓的一種茶點,擂既研磨之意,以陶製擂碗將茶葉.芝麻.花生.等多種原料研磨成粉,加入冷熱開水沖泡調勻後飲用.擂茶能充飢解渴,也能當保健飲料飲用.”

“擂茶別名[三生湯],據古書記載.相傳三國時代的張飛帶領官兵進攻武陵時,官兵將士都感染瘟疫無力作戰,當時有位草藥醫師前輩,有感於蜀君紀律嚴明,便奉獻祖傳的除疫秘方,以生茶生薑生米共同磨成糊漿後煮熟而飲用,結果是湯到病除,擂茶之名便由此相傳下來.目前在印尼.馬來西亞.新加坡等地客家人及移民,以及湖南廣東福建等地區的民眾皆有飲擂茶的習慣.在台灣地區則以新竹.桃園.台北.花蓮.美濃....等地區的客家庄仍然保留這種美味文化.客家人的擂茶,茶味純,香氣濃,不僅能生津止渴,清涼解暑,而且還有健脾養胃,滋補長壽之功能.一般推測,擂茶之所以成為客家飲食,可能是因為擂茶的主原料『米仔』和茶葉等材料輕巧容攜易帶、且食用方便,不易長米蟲,為客家人逃難中發展出的特殊飲食。”


古晋,是个充满多元种族的文化的一座城市。
而,客家人在古晋华人人口中是占了蛮多的的人数。所以,其实想要找到客家擂茶其实一点也不难。关键是在于好不好吃的了。就在今天午时,开着车边走边想“午餐要吃什么时”, 车就开到了古晋黄梨路,Jalan Nanas 那里了。就在那里我把车泊在Thompson's Corner前面。在车里望了望,想了想, 便下车走进了这间咖啡店。那时已经是下午一点多了。看到了河婆擂茶后,想也不想的就点了一份。 


这碗擂茶给我来说可以给一个字 “赞”!!
刚好天气热,吃了回甘解渴,营养值也蛮高的,吃了对身体好!!

《""茶的用具是擂持和擂钵。前者取一握粗的樟、楠、枫、茶等可食杂木,长短2-4尺不拘,上端刻环沟系绳悬挂,下端刨圆便于擂转;后者乃内壁布满辐射状沟纹而形成细牙的特制陶盆,有大有小,呈倒圆台状。

擂茶的基本原料是茶叶、米、芝麻、黄豆、花生、盐及桔皮,有时也加些青草药。茶叶其实不全是茶叶,可充当茶叶的品种很多,除采用老茶树叶外,更多的是采摘许多野生植物的嫩叶,如山梨叶、大青叶、中药称淮山的雪薯叶等等,不下十余种。经洗净、焖煮、发酵、晒干等工序而大量制备取用。加用药草则随季节气候不同而有所变换,如春夏温热,常用艾叶、薄荷、细叶金钱、斑笋菜等鲜草;秋季风燥,多选金盏菊或白菊花;冬天寒冷,可用竹叶椒或肉桂。原料备好,同置钵中。一般是坐姿操作,左手协助或仅用双腿夹住擂钵,右手或双手紧握擂持,以其圆端沿擂钵内壁成圆周频频擂转,直到原料擂成酱状茶泥,冲入滚水,撒些碎葱,便成为日常的饮料。

相传擂茶起源于中原人将青草药擂烂冲服的"药饮",客家先民在流迁过程中,艰辛劳作,容易"上火",为防止"六淫"致病,经常采集清热解毒的青草药制药饮,江南可供采用的药草很多,""就是其中的一味。茶,古称贾,《本草经集注》谓主好眠,兼有清热、解暑、止渴、生津等多种功效,所以成了药饮必不可少的用料。后又有人在药饮中添加一些食物,便改良成了乡土味极浓的家常食饮。劳动归来,美美地享用一碗,甘醇的清流沁人心脾。如果用来淘饭,一股馨香,格外爽口。逢有普通客到,一勺笊饭,一把炒豆,搅入茶中,便可以招待。令人称绝的是擂茶不排斥任何"飨料",几乎所有的食物都可加入,可荤可素,可粗可精。农家取材,极为方便。豆米花生、粉条干果之类应先煮熟,连水冲入;菇笋香料和肉类应另行炒熟再加;芝麻米花则可直接撒入茶中。用勺搅匀,即成佳品。既可解渴,又可充饥,用以待客,经济实惠。客家人热情好客,吃擂茶往往见者有份,越吃人越多,客人吃了一碗又一碗,主人添满这碗舀那碗,欢声笑语,彼此间感情得以充分交流。》


*** *** *** ***

No comments:

Post a Comment